© Rootsville.eu

River Blonde (I)
tiltle: Garage Blues
music: Blues
release date: 2023
label: Bloos Records
info artist: River Blonde


© Rootsville 2023


Het tweede album van het dynamische duo gevormd door Stefano Tavernese en Armando Serafini werd op 20 april uitgebracht door Bloos Records met een nieuwe selectie van nummers en een royale dosis van de groovende blues die hun kenmerkende stijl vertegenwoordigt. Het album gaat verder in dezelfde geest als in The Heart, the Healer & the Holy Groove door middel van een repertoire dat nog meer gericht is op de bonte wereld van de blues, een universele taal die in staat is om de meest uiteenlopende aspecten van de menselijke ziel te interpreteren. Zes originele nummers en vier covers die getuigen van de groei van deze band, begiftigd met een ritmische en emotionele lading die wordt benadrukt door de drie nummers die live op het podium zijn opgenomen.

Voor een keer ging de band als trio de studio in en verrijkte het geluid gecreëerd door Stefano Tavernese's gitaren, viool en stem op de originele percussie van Armando Serafini met de elektrische bas van Lucio Villani, waarbij ze samen in dezelfde ruimte opnamen om de directheid en energie vast te leggen. van een echte live sessie. In de cd zit een kleine poster met de tekst van de originele liedjes en op de achterkant de tekening gemaakt voor River Blonde door Lucio Villani, die ook een zeer getalenteerde graficus is.

Het album begint als de mandoline even hint naar de roots van "Cluck Old Hen", een bekend traditioneel Old Time deuntje uit de VS, voordat de elektrische gitaar en de hele band er een gruizige rock-funk van maken."Mad Men" is een intrigerende marching-blues waar slide-gitaar zijn frasering verweeft met viool op een hypnotiserende basis verrijkt door de stemmen van Mario Donatone en zijn World Spirit Orchestra, dezelfde personages die - naast Stefano en Armando - te zien zijn in de suggestieve gelijknamige video.

De introductie van "Almost Like the Blues", een ander bewijs van het genie van Leonard Cohen, is het geknetter van de naald op het vinyl, en het nummer is al lang een favoriet op de setlist van River Blonde. De beukende beat van "Morning Light Blues" neemt ons mee terug naar de jaren 50 en rock'n'roll vroege dagen, terwijl de teksten in het laatste couplet zijn gebaseerd op de vaders van de blues om een nieuw beeld te creëren waarin licht een hoop op bevrijding.

Het intense "Shine On" is een van de meest emotionele nummers van het album en de dromerige sfeer past perfect bij Stefano's gepassioneerde zang."If You Are a Rock" is in plaats daarvan een strakke rocker gekenmerkt door een boeiende groove; elektrische gitaar en bas articuleren samen een krachtige riff die momenten van losse improvisatie afwisselt. Ten slotte is het delicate "If" een akoestisch juweeltje voor akoestische gitaar en zang dat de selectie van in de studio opgenomen nummers afsluit. Het volgende live-gedeelte bevat twee nummers van het eerste album van River Blonde, the intense "Deep of My Heart" en een stuwende "Police Dog Blues", waarbij het einde wordt overgelaten aan de klassieker "Key to the Highway", waar de lading en het pathos van live optreden eindelijk opvallen.

tracks:

1. Cluck Old Hen (3:44)
2. Mad Men (5:03)
3. Almost Like The Blues (5:07)
4. Morning Light Blues (3:34)
5. Shine On (4:21)
6. If You Are A Rock (3:15)
7. If (2:02)
8. Deep Of My Heart (Live) (Bonus) (4:33)
9. Police Dog Blues (Live) (Bonus) (2:59)
10. Key To The Highway (Live) (Bonus) (5:55)